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アイテム
デュマ法によるモル質量測定実験の迅速化
https://uec.repo.nii.ac.jp/records/6907
https://uec.repo.nii.ac.jp/records/69074b339896-d261-4113-ae49-977a73011345
名前 / ファイル | ライセンス | アクション |
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Item type | 紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1) | |||||
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公開日 | 2010-02-08 | |||||
タイトル | ||||||
タイトル | デュマ法によるモル質量測定実験の迅速化 | |||||
言語 | ja | |||||
タイトル | ||||||
タイトル | Quickening of Molar Mass Measurement using Dumas Method | |||||
言語 | en | |||||
言語 | ||||||
言語 | jpn | |||||
キーワード | ||||||
言語 | en | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | molar mass | |||||
キーワード | ||||||
言語 | en | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | ideal gas | |||||
キーワード | ||||||
言語 | en | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | Dumas method | |||||
キーワード | ||||||
言語 | en | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | volume correction | |||||
キーワード | ||||||
言語 | en | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | buoyancy correction | |||||
キーワード | ||||||
言語 | en | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | ethanol | |||||
キーワード | ||||||
言語 | en | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | 2-propanol | |||||
キーワード | ||||||
言語 | en | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | ethyl acetate | |||||
資源タイプ | ||||||
資源タイプ識別子 | http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 | |||||
資源タイプ | departmental bulletin paper | |||||
著者 |
中川, 徹夫
× 中川, 徹夫 |
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抄録 | ||||||
内容記述タイプ | Abstract | |||||
内容記述 | Molar mass measurement using Dumas method is usually taken in high school chemistryprogram or general university chemistry one for first-year students. However, the ordinary methodtakes much time and therefore it is difficult for students to finish it within a limited lesson period.In this paper, the improved Dumas method, which enables them to measure molar mass withrapidity, is proposed and applied for ethanol, 2-propanol, and ethyl acetate. The main improvementis as follows: First, the RTP constant (=RT/P, R : gas constant, P : atmospheric pressure, T :absolute temperature of boiling water) is used for estimating molar mass directly. Second, thevolume correction is omitted because its contribution to molar mass is negligible. And finally, thebuoyancy parameter (BP) is used for correcting the contribution of buoyancy to sample weight, orthe buoyancy correction is omitted because its weight loss is ca 5% of sample weight. It issuggested that the experiment time is shortened and the complicated calculations are simplifiedusing these methods. | |||||
書誌情報 |
ja : 電気通信大学紀要 巻 21, 号 1-2, p. 67-71, 発行日 2009-01-15 |
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出版者 | ||||||
出版者 | 電気通信大学 | |||||
ISSN | ||||||
収録物識別子タイプ | ISSN | |||||
収録物識別子 | 0915-0935 | |||||
著者版フラグ | ||||||
出版タイプ | VoR | |||||
出版タイプResource | http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85 |