@article{oai:uec.repo.nii.ac.jp:00009182, author = {池尻, 恭介 and 清, 雄一 and 中川, 博之 and 田原, 康之 and 大須賀, 昭彦 and IKEJIRI , Kyosuke and SEI, Yuichi and NAKAGAWA, Hiroyuki and TAHARA, Yasuyuki and OHSUGA, Akihiko}, issue = {3}, journal = {コンピュータ ソフトウェア}, month = {Jul}, note = {投稿型レシピサイトには,普通とは多少異なる食材を用いた意外性のあるレシピが存在する.しかし,それらは「意外」というキーワードを含むレシピばかりではないため,検索機能を利用して発見するのは困難である.そこで,本研究では投稿型レシピサイトから普通とは多少異なる意外性のある食材を抽出する.具体的には,TF-IDFの考えを応用したRF-IIF (Recipe Frequency-Inverse Ingredient Frequency)を利用し,食材の希少度と一般度から意外度を算出する.評価実験では,意外度の高い食材20件を意外性のある食材として抽出し,被験者複数名に抽出した食材に関するアンケートを実施した結果から,提案手法の有用性を示した., Many surprising recipes exist in the user- generated recipe site. The simplest way to find surprising recipe is to use a search function. However, the title of its recipe does not always contain the keyword “surprise”. Thus we cannot find surprising recipes in an easy way. In this paper, we propose a system to extract surprising ingredients as the first step of extracting surprising recipes from the recipe site. We propose RF-IIF (Recipe Frequency-Inverse Ingredient Frequency) based on TF-IDF in our system. RF-IIF calculates a surprising value of the ingredient about the meal based on the generality and the rarity of the ingredient. We extract ingredients whose RF-IIF ranks are in top 20 as surprising ingredients about the meal. Through questionnaires to evaluate the extracted ingredients, we verified the effectiveness of the proposed method which extracts surprising ingredients.}, pages = {3_70--3_78}, title = {希少性と一般性に基づいた意外性のある食材の抽出}, volume = {31}, year = {2014}, yomi = {イケジリ, キョウスケ and セイ, ユウイチ and ナカガワ, ヒロユキ and タハラ, ヤスユキ and オオスガ, アキヒコ} }